MUTXAMEL CELEBRA LA III FIRA DE LA TOMATA MUCHAMIEL

29/05/2019

8 i 9 de juny de 2019. Parc Municipal del Canyar de les Portelles – Mutxamel.

Per tercer any consecutiu, la Regidoria d’Agricultura de Mutxamel organitza la Fira de la Tomata Muchamiel, una ocasió única per a gaudir d’aquest producte emblemàtic del municipi i que ha constituït un dels pilars fonamentals del desenvolupament socioeconòmic de la localitat.

Des de fa diversos anys, l’Ajuntament, en col·laboració amb diverses entitats, tant educatives com agràries, ha impulsat una sèrie d’accions encaminades a recuperar el cultiu d’aquesta varietat autòctona, inclosa dins del Catàleg Valencià de varietats tradicionals d’interés agrari. Fruit d’eixe treball conjunt, al qual s’han sumat productors i comercialitzadors de la tomata Muchamiel del municipi, s’ha iniciat el procés d’obtenció de la Marca CV de la Tomata Muchamiel, i s’ha constituït l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomate Muchamiel.

Tots aquests avanços es donaran a conéixer a la societat en general i als mutxamelers en particular, amb la celebració els pròxims 8 i 9 de juny de la III Fira de la Tomata Mutxamel. Un esdeveniment de caràcter lúdic i festiu en el qual els visitants podran recórrer els diferents expositors de productors i comerciants locals, amb els seus productes artesanals i ecològics, tastar algunes elaboracions tradicionals del municipi, de la mà de l’Associació de Dones Mutxameleres o adquirir planter de tomata Muchamiel.

Així mateix, podran participar en unes xarrades divulgatives sobre les característiques de la tomata, a càrrec de Santiago García, investigador de l’Escola Politècnica d’Oriola; les bondats nutricionals de la tomata, amb Ana Belén Ropero, professora de la UMH; un recorregut històric per la influència de la indústria de la Tomata a la província, per Verónica Quiles i David Beltrá, del Museu Comercial; el projecte Camins de l’Aigua, realitzat per la Regidoria de Cultura, amb Ester Gisbert i Alfons M. Cuadrado; l’experiència de Daniel Morante, com a productor local ecològic de Mutxamel; i, finalment, sobre els indicadors de qualitat de la tomata oferida per Mercalicante.

Com a novetat, el Museu Comercial d’Alacant i Província | www.museocomercial.es realitzarà l’exposició ‘Tomates Made in Alacant per a mitja Europa’. La col·lecció del Museu Comercial atresora un centenar d’etiquetes per a l’exportació de la tomata des d’Alacant, del període comprés entre 1950 i 1970.

Els seus comissaris, David Beltrá Torregrosa i Verónica Quiles López, exposaran una selecció de l’etiquetatge de tomates made in Alacant de Mutxamel i poblacions veïnes, Sant Joan, Alacant, Novelda, Montfort, Elx i Oriola. A més, es reproduirà un ambient de treball de l’època, concretament d’un magatzem amb els envasos, maquinària i utensilis per a l’empaquetat de les tomates. Serà la primera vegada a la província d’Alacant que es realitze una exposició sobre l’exportació de la tomata alacantina.

A tot això, se li afig una àmplia oferta de tallers, activitats i jocs per als més xicotets en la Tomateca, una zona de ludoteca infantil, amb tallers de smoothies (batuts de fruites), chupa-chups i gominoles de tomata, tallers de productes locals i canvi climàtic, un taller d’imants i xapes, patrocinat per Mercalicante, tallers creatius i un contacontes titulat Contes Colorats. Però no solament els xiquets podran participar en els tallers: també hem preparat dos tallers d’Anàlisi sensorial de Tomata Muchamiel, en el qual tots els visitants, adults i xiquets, podran descobrir si són capaços de detectar a través del gust i l’olfacte les propietats d’una bona tomata.

A més, la fira estarà amenitzada per la CIA Xeremiers i comptarà amb la presència de Pep Gimeno “Botifarra”, que actuarà el dissabte 8 a les 20h.

Aquesta jornada pretén que el conjunt de la societat mutxamelera participe dels esforços duts a terme per les diferents entitats (Ajuntament, centres investigadors, associacions agràries, etc.) per a aconseguir la recuperació del cultiu de la tomata i així donar suport a la producció agrària local i sostenible, i impulsar la producció i transformació d’aliments de qualitat.
El programa de la III Fira de la Tomata Mutxamel està disponible en la web de l’ajuntament www.mutxamel.org

Programa (pdf)

Cartell (pdf)